Bewateringstips voor de zomer

Bewateringstips voor de zomer

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen. Daardoor kunnen tuinplanten veel moeite hebben om voldoende water te krijgen. Krijgen jouw planten niet genoeg water? Dan worden ze vatbaar voor ongedierte en ziekten of in het ergste geval gaan ze dood. Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw tuinplanten genoeg water te geven en ze in bloei te houden. Wij van Tuincentrum De Schouw geven je graag wat tips hoe je het best kunt bewateren tijdens de zomermaanden.

Schaduwrijke plek voor jouw tuinplanten in de zomer

Er zijn tuinplanten die van een plek in de volle zon houden, maar wanneer het heel warm is, kan die plek in de zon al teveel zijn. De Nederlandse zomers kunnen heel erg warm worden, dus zorg ervoor dat er een schaduwplek is voor de planten die daar behoefte aan hebben. Help ook de gevoelige planten door voor die planten een schaduwplek te maken. Zet de planten bijvoorbeeld aan de schaduwzijde van het huis of schutting. Overigens zorgen struiken, bomen en siergrassen ook voor schaduw.

Water geven in de vroege ochtend of laat op de avond

Het allerbelangrijkste is om in de zomer vroeg in de ochtend of juist laat in de avond water te geven aan jouw tuinplanten. Door 's ochtends water te geven, hebben de planten genoeg tijd om het water op te nemen voordat het daadwerkelijk warm wordt. Geef je water in de middag of aan het begin van de avond, dan is de kans op ziekten een stuk groter. Houd altijd rekening met het volgende:

  • Wanneer je op het warmste moment van de dag water geeft, verdampt het water snel uit de grond en drogen de wortels van de planten alsnog uit.
  • Wanneer de planten in de vroege ochtend water krijgen, dan heeft het water genoeg tijd om in de grond te zakken en de wortels van de planten te bereiken.
  • Ook water geven in de avond is een optie, omdat ook dan het water de tijd heeft om in de grond te zakken naar de wortels van de plant.

Tuincentrum De Schouw | Bewateringstips voor de zomer

Tips voor het water geven van planten in pot

Doordat planten in pot niet de mogelijkheid hebben om diep te wortelen, zijn ze een stuk gevoeliger voor hitte en droogte. Daarom is het voor planten in pot heel belangrijk dat ze goed vochtig blijven.

  • Heb je potplanten water gegeven? Zorg er dan voor dat de grond helemaal opdroogt voordat ze opnieuw water krijgen.
  • Doordat het water vaak niet zo goed kan weglopen en dus in de pot blijft staan, hebben planten in pot vaak last van wortelrot. Zorg dus voor voldoende ventilatie!
  • Een gemakkelijke manier om het overtollig water weg te laten lopen, is door een pot te kiezen met een gat aan de onderkant. Overtollig water kun je natuurlijk ook opvangen door een schaal onder de pot te zetten. 

Alles voor het water geven van jouw planten bij Tuincentrum De Schouw

Kom langs bij Tuincentrum De Schouw in Houten voor een handige gieter of een tuinslang om de planten in jouw tuin of op het balkon water te geven. Heb je vragen over ons assortiment? Dan kun je contact opnemen door te bellen naar: 030-6371402 of door te mailen naar: info@tcdeschouw.nl.

Bekijk onze openingstijden