Moestuin

Het kweken van jouw eigen groenten en kruiden in een eigen moestuin is hartstikke hip! Daarnaast is het ook nog eens erg leuk en gezond. Begin eerst met zaaien in potjes om vervolgens te starten met een grote moestuinbak. Heb je er zin in en wil je lekker aan de slag met jouw eigen moestuin? Breng dan een bezoekje aan Tuincentrum De Schouw in Houten om alle handige benodigdheden aan te schaffen.

Hoe begin je een eigen moestuin?

Je wilt graag beginnen met een eigen moestuin, maar je weet niet waar? Allereerst is het belangrijk om een goede plek te bepalen voor de moestuin! Zon is dan ook echt super belangrijk, want veel groenten houden van de zon en groeien daardoor goed. Vervolgens moet de moestuin ook op een plek staan waar niet al te veel wind komt. Er kan namelijk van allerlei kanten wind komen en van koude wind worden de groenten bijvoorbeeld niet zo blij. Een tip van ons: begin met het kweken van makkelijke groenten, zoals tomaten en rucola. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk en is de kans groot dat het kweken uiteindelijk ook echt gaat lukken. Start jouw moestuin in het voorjaar, na de vorst. Vanaf februari kun je al beginnen met het voorzaaien in kweekpotjes voor binnen in de vensterbank. De zaden kunnen dan ontkiemen en ontstaan er kleine plantjes. Deze plantjes kun je in april buiten in de moestuinbak zetten waar ze verder zullen groeien. Iedere soort groenten, kruiden en fruit moet op een bepaalde manier onderhouden en uiteindelijk gekweekt worden. Vraag de medewerkers van ons tuincentrum in Houten eens om advies en tips. Zij weten alles over moestuinieren!

Moestuin producten kopen bij Tuincentrum De Schouw in Houten, nabij Utrecht


Fruitbomen: 6 voordelen

Laten we gelijk groot beginnen: fruitbomen! Het hebben van fruitbomen in je tuin biedt talloze voordelen en is een waardevolle toevoeging aan je buitenruimte. We zetten graag enkele voordelen voor je op een rij:

1. Verse en smaakvolle oogst:
Met fruitbomen in je tuin geniet je van de heerlijke smaak van vers fruit, rechtstreeks geplukt van de boom. Er gaat niets boven de zoetheid en sappigheid van rijp fruit dat je zelf hebt gekweekt.

2. Gezonde voeding:
Fruit zit boordevol voedingsstoffen, vitamines en antioxidanten die bijdragen aan een gezond dieet. Door je eigen fruit te kweken, heb je altijd toegang tot verse en gezonde snacks.

3. Economisch voordeel:
Het kweken van je eigen fruit bespaart geld op lange termijn. In plaats van fruit te kopen in de supermarkt, kun je genieten van een overvloedige oogst van je eigen bomen, zonder extra kosten.

4. Ecologische voordelen:
Fruitbomen dragen bij aan een groenere omgeving en bevorderen de biodiversiteit. Ze bieden voedsel en onderdak voor vogels, insecten en andere dieren, waardoor je tuin een levendige en ecologisch waardevolle plek wordt.

5. Esthetische waarde: 

Fruitbomen voegen schoonheid en karakter toe aan je tuinlandschap. In verschillende seizoenen kun je genieten van de prachtige bloesems, het weelderige bladgroen en de kleurrijke vruchten die de bomen te bieden hebben.

6. Leerzaam en plezierig:
Het kweken van fruitbomen is een leerzame en plezierige activiteit voor het hele gezin. Het biedt de mogelijkheid om kinderen bewust te maken van waar voedsel vandaan komt en hen te betrekken bij het verzorgen en oogsten van de bomen.

Of je nu kiest voor appelbomen, perenbomen, pruimenbomen of kersenbomen, het hebben van fruitbomen in je tuin is een investering op lange termijn die je zal belonen met heerlijke vruchten en een levendige buitenruimte. Bezoek Tuincentrum De Schouw om een selectie van kwalitatieve fruitbomen te ontdekken en laat ons deskundige team je helpen bij het kiezen van de juiste bomen voor jouw tuin.

Alles over fruit in de tuin!

Wat kun je kweken in een moestuin?

In principe kunnen van alle soorten groenten, kruiden en fruitsoorten het zaad geplant worden. Maar het ene soort is moeilijker om te onderhouden en te kweken dan andere soorten. Wat zijn makkelijke groenten en kruiden om mee te beginnen?

  • Courgette
  • Rucola
  • Sla
  • Basilicum
  • Peterselie
  • Snijbiet
  • Rode biet
  • Lente-ui

Heb je het moestuinieren goed onder de knie? Dan kun je telkens een nieuwe uitdaging aangaan door 'moeilijkere' soorten zaad planten. De medewerkers van Tuincentrum De Schouw kunnen je hier alles over vertellen en zijn hartstikke enthousiast over het moestuinieren.

Groen, groener, groente!

Groenteplantjes zijn een fantastische keuze voor iedereen die graag zijn eigen verse en gezonde groenten wil kweken. Hier zijn enkele aspecten waarom groenteplantjes zo geweldig zijn:

1. Gemakkelijk te kweken:
Groenteplantjes zijn ideaal voor beginnende tuiniers, omdat ze relatief gemakkelijk te kweken zijn. Ze zijn vaak al opgekweekt tot een bepaalde grootte voordat je ze in je moestuin plant, waardoor je een voorsprong hebt bij het starten van je groenteteelt.

2. Snellere oogst:
Door groenteplantjes te kopen, kun je sneller van je eigen oogst genieten. In plaats van te beginnen met zaadjes en te wachten tot ze ontkiemen en groeien, kun je met groenteplantjes al binnen korte tijd groenten oogsten.

3. Variëteit aan keuzes:
Bij Tuincentrum De Schouw hebben we een breed assortiment groenteplantjes beschikbaar, waaronder tomaten, sla, paprika's, courgettes, kruiden en nog veel meer. Hierdoor kun je een diversiteit aan groenten in je moestuin hebben en genieten van een gevarieerd dieet.

4. Kwaliteit en gezonde start:
Onze groenteplantjes worden zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en gezondheid. Ze zijn op de juiste manier verzorgd en opgekweekt, waardoor je verzekerd bent van sterke en vitale plantjes die goed zullen gedijen in je moestuin.

5. Ruimtebesparend:
Groenteplantjes zijn ideaal voor tuiniers met beperkte ruimte. Ze kunnen worden gekweekt in potten, bakken of verhoogde bedden, waardoor je zelfs op een klein balkon of terras kunt genieten van je eigen groenten.

6. Leren en betrokkenheid:
Het kweken van groenteplantjes biedt ook een educatieve ervaring, vooral voor kinderen. Ze kunnen leren over plantengroei, voeding en het belang van zelfvoorzienend zijn. Het zorgt voor betrokkenheid bij de natuur en het waarderen van waar ons voedsel vandaan komt.

Bezoek Tuincentrum De Schouw om ons assortiment groenteplantjes te ontdekken en laat ons deskundige team je begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor jouw moestuin. Met groenteplantjes kun je genieten van het plezier van het kweken van je eigen verse en smaakvolle groenten, direct vanuit je eigen tuin naar je bord.

Meer weten over groenten!

Hoe begin ik een moestuin? | Tuincentrum De Schouw in Houten, nabij Utrecht


Plukfruit: snoepen uit eigen tuin

Plukfruit is een heerlijke toevoeging aan je tuin en biedt een overvloed aan smaakvolle vruchten die je rechtstreeks van de struiken kunt plukken. Hier zijn enkele aspecten waarom je plukfruit écht in de tuin wilt hebben!

1. Verse en smaakvolle vruchten:
Het grootste voordeel van plukfruit is natuurlijk de mogelijkheid om verse en smaakvolle vruchten te oogsten. Denk aan heerlijke aardbeien, sappige frambozen, zoete bosbessen en verrukkelijke bramen. Deze vruchten zijn een ware traktatie voor je smaakpapillen en bieden een intense smaak die je niet snel zult vergeten.

2. Gemakkelijk te kweken:
Plukfruitstruiken zijn over het algemeen relatief gemakkelijk te kweken. Ze vereisen niet veel onderhoud en kunnen gedijen in verschillende bodem- en klimaatcondities. Met de juiste zorg en aandacht zullen de struiken gedurende het seizoen overvloedig vruchten produceren. Daar pluk JIJ de vruchten van!

3. Gezond en voedzaam:
Plukfruit zit boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die bijdragen aan een gezond dieet. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels, wat goed is voor je algehele gezondheid en welzijn. Het eten van verse plukvruchten is een smakelijke manier om jezelf te verwennen met gezonde voeding.

4. Plezier voor het hele gezin:
Het plukken van fruit rechtstreeks van de struiken is niet alleen lekker, maar ook een leuke activiteit voor het hele gezin. Kinderen vinden het geweldig om zelf hun fruit te kunnen plukken en te ervaren waar voedsel vandaan komt. Het creëert mooie herinneringen en stimuleert een gezonde relatie met voeding en natuur.

5. Tuindecoratie:
Plukfruitstruiken kunnen ook dienen als decoratieve elementen in je tuin. Ze hebben vaak mooie bloesems in het voorjaar en kunnen een aantrekkelijke toevoeging zijn aan je landschap, zelfs wanneer ze geen vruchten dragen.

Bij Tuincentrum De Schouw hebben we een assortiment plukfruitstruiken beschikbaar, waaronder aardbeien, frambozen, bosbessen en bramen. Bezoek ons tuincentrum en ontdek de verschillende soorten plukfruit die je kunt kweken. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te adviseren over de juiste keuzes en de verzorging van plukfruitstruiken, zodat je binnenkort kunt genieten van je eigen verse oogst.

Fruit in de tuin

Moestuin producten kopen nabij Utrecht? Kom naar Tuincentrum De Schouw

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een eigen moestuin starten? Bij Tuincentrum De Schouw in Houten vind je dan ook allerlei handige benodigdheden voor een eigen moestuin. Denk dan bijvoorbeeld aan kweekpotjes, moestuingereedschap, tuinhandschoenen, moestuinbakken, kweekgrond en meststoffen. Kom gerust eens een keertje langs en laat onze medewerkers je adviseren en tips geven voor het starten van een eigen moestuin. Wanneer je bij ons langskomt, kun je meteen een kijkje nemen op onze tuinplanten afdeling. Of wat dacht je van onze kamerplanten afdeling? Kamerplanten zijn super hip en passen in elk huis. Heb je tijdens uw bezoek zin in een kopje koffie? Neem dan een stop in ons Tuincafé waar je onder andere kunt genieten van gebakjes en broodjes. Bekijk de openingstijden, plan hieronder jouw route en dan zien we je hopelijk snel bij Tuincentrum De Schouw!

Hoe begin ik een moestuin? | Tuincentrum De Schouw in Houten, nabij Utrecht