Inheemse planten

Ben je op zoek naar nieuwe planten voor je tuin? Overweeg dan eens om inheemse planten toe te voegen aan je groene oase. Inheemse planten zijn soorten die van nature voorkomen in jouw specifieke regio. Ze zijn perfect aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, waardoor ze minder onderhoud vergen en beter gedijen dan exotische planten. Bij Tuincentrum De Schouw in Houten hebben we een ruim assortiment aan inheemse planten om jouw tuin tot leven te brengen.

 

Wat zijn inheemse planten?

Inheemse planten zijn plantensoorten die van nature voorkomen in een bepaalde regio, zoals Nederland. Deze planten zijn geëvolueerd en aangepast aan het lokale ecosysteem gedurende vele jaren. Omdat ze van nature voorkomen in het gebied, zijn ze perfect afgestemd op het lokale klimaat, de bodem en de omgevingsomstandigheden.
Hierdoor zijn ze vaak beter bestand tegen ziekten en plagen, en hebben ze minder behoefte aan extra verzorging en onderhoud.
 

Het toevoegen van inheemse planten aan je tuin brengt vele voordelen met zich mee. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke voordelen:


De 4 voordelen van inheemse planten

1. Milieuvriendelijk:
Inheemse planten hebben minder water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig, omdat ze goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Hierdoor verminder je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een gezonder milieu.

2. Biodiversiteit:
Inheemse planten trekken inheemse insecten, vogels en andere dieren aan die afhankelijk zijn van specifieke planten voor voedsel en schuilplaatsen. Door inheemse planten te planten, vergroot je de biodiversiteit in je tuin en draag je bij aan het behoud van lokale ecosystemen.

3. Lagere onderhoudsbehoeften:
Omdat inheemse planten goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, hebben ze over het algemeen minder water, meststoffen en snoei nodig. Dit bespaart je tijd, geld en moeite in de tuin.

4. Langdurige schoonheid:
Deze schonen van eigen bodem zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze bieden het hele jaar door een prachtig uitzicht en kunnen variëren van kleurrijke bloemen in de lente en zomer tot sierlijke bladeren en bessen in de herfst en winter. Met een verscheidenheid aan inheemse planten kun je een tuin creëren die het hele jaar door boeit en betovert.


Bij Tuincentrum De Schouw hebben we een uitgebreide selectie van inheemse planten om aan je tuinwensen te voldoen. Hier zijn de top 10 meest populaire inheemse planten die je bij ons kunt vinden:

Top 6 meest populaire inheemse planten

1. Wilde marjolein (Origanum vulgare):
Deze aromatische vaste plant trekt vlinders en bijen aan met zijn paarse bloemen en is perfect voor kruidentuinen.
 

2. Gewone margriet (Leucanthemum vulgare):
Met zijn klassieke witte bloemen voegt deze vaste plant een vleugje elegantie toe aan elke tuin en trekt het vele nuttige insecten aan.
 

3. Wilde geranium (Geranium pratense):
Met zijn prachtige blauwe bloemen en langdurige bloeiperiode is deze vaste plant een favoriet onder tuinliefhebbers.
 

4. Koninginnekruid (Eupatorium purpureum):
Deze imposante plant met zijn grote roze bloempluimen trekt vlinders en bijen aan en is een echte blikvanger in de tuin.
 

5. Wilde akelei (Aquilegia vulgaris):
Met zijn unieke bloemvormen en kleuren voegt deze vaste plant een speelse uitstraling toe aan borders en rotstuinen.
 

6. Wilde peen (Daucus carota):
Deze tweejarige plant heeft delicate witte bloemschermen en trekt vlinders en bijen aan, evenals vogels met zijn zaaddozen.

Bij Tuincentrum De Schouw vind je naast vaste planten, bloembollen en klimplanten ook inheemse planten. Denk bijvoorbeeld aan:

Voorbeelden van inheemse planten

  • Gelderse roos (Viburnum Opulus)

  • Haagbeuk (Carpinus Betulus)

  • Sleedoorn (Prunus Spinosa)

  • Aalbes (Ribes Rubrum)

  • Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

  • Hulst (Ilex Aquifolium)

  • Egelantier (Rosa Rubiginosa)

Ben je benieuwd naar het volledige assortiment inheemse planten? Bezoek dan ons tuincentrum.

Openingstijden

Tuincentrum De Schouw | Inheemse planten

Inheemse planten voor de bijen

Wanneer je een aantal inheemse planten in de tuin zet, komen hier gegarandeerd insecten, vlinders en vogels op af. En dat is weer goed voor de biodiversiteit! Wij adviseren iedereen om minimaal vijf inheemse planen in de tuin te zetten. Wil je weten welke planten? Kom dan langs in ons tuincentrum. Wij helpen je graag en geven je advies indien je dat wilt!

Duurzame keuze: Griffioen

Griffioen is een gerenommeerde kwekerij die bekend staat om zijn passie voor inheemse planten. Ze hebben een breed scala aan planten die van nature voorkomen in onze regio. Deze inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, waardoor ze goed gedijen en weinig onderhoud vereisen.

Wat Griffioen echt onderscheidt, is hun toewijding aan duurzaamheid. Ze hebben een sterke focus op milieuvriendelijke teeltmethoden en het behoud van biodiversiteit. Door inheemse planten te kweken en te promoten, dragen ze bij aan het behoud van onze lokale flora en fauna. Het planten van inheemse soorten helpt ook om de ecologische balans te herstellen en te ondersteunen, aangezien ze dienen als voedselbron en leefgebied voor inheemse dieren, zoals vlinders, bijen en vogels.

Bij Tuincentrum De Schouw zijn we trots op ons partnerschap met Griffioen en bieden we een uitgebreid assortiment inheemse planten van hun kwekerij. Of je nu op zoek bent naar bloeiende planten om een kleurrijke border te creëren, siergrassen voor een natuurlijke uitstraling, bodembedekkers om onkruid te onderdrukken of struiken om structuur aan de tuin toe te voegen, Griffioen heeft de perfecte planten voor jouw behoeften!

Tuincentrum De Schouw | Inheemse planten

Inheemse planten kopen bij Tuincentrum De Schouw

Bij Tuincentrum De Schouw begrijpen we het belang van inheemse planten voor een gezonde en levendige tuin. We hebben een deskundig team dat je graag helpt bij het kiezen van de juiste inheemse planten voor jouw tuin. Of je nu op zoek bent naar kleurrijke bloemen, groenblijvende planten of sierlijke grassen, wij hebben een breed scala aan opties om uit te kiezen. Bovendien zorgen we ervoor dat al onze inheemse planten van hoge kwaliteit zijn en afkomstig zijn van betrouwbare kwekers. We streven ernaar om een divers assortiment aan inheemse planten te bieden, zodat er voor elke tuin en smaak iets te vinden is.

Bij Tuincentrum De Schouw maken we het gemakkelijk voor jou om inheemse planten te kopen. Je kunt onze winkel in Houten bezoeken en onze vriendelijke medewerkers staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, inheemse planten zijn een geweldige keuze voor elke tuin. Ze bieden talloze voordelen, van hun aanpassingsvermogen aan lokale omstandigheden tot het bevorderen van biodiversiteit en het verminderen van de onderhoudsbehoefte. Bij Tuincentrum De Schouw staan we klaar om je te helpen de schoonheid en voordelen van inheemse planten te ontdekken.

Openingstijden

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten