Top 5 vlinderlokkers

Top 5 vlinderlokkers

Naast dat vlinders pracht en vreugde brengen in de tuin, zijn ze ook heel belangrijk voor de groei en bloei van onze natuur. Vlinders verzamelen namelijk stuifmeel en helpen zo met de bestuiving van onze bloemen en planten. Inderdaad, vlinders zorgen er dus voor dat onze tuinen zo mooi en vreugdevol blijven! 

Helaas zijn er tegenwoordig steeds meer vlinders. Dit komt voornamelijk door de toename in gebruik van pesticiden en chemicaliën in de land- en tuinbouw. Maar wij kunnen de vlinders hun veilige oord terug geven. Door het planten van bloemen en planten waar vlinders van houden help je niet alleen de vlinder een handje maar maak je je eigen tuin of balkon ook een stuk levendiger en kleurrijker! Daarom hebben wij een top 5 vlinderlokkers voor je gemaakt:

 

Top 5 vlinderlokkers

Bij Tuincentrum De Schouw vind je een ruim assortiment aan nectarrijke vlinderlokkers. Deze planten hebben allemaal verschillende smaken nectar en zullen een warm welkom vormen voor de vlinder. Hieronder hebben we de top 5 heerlijke vlinderlokkers op een rijtje gezet:

  1. Lavendel (Lavandula): grijsgroene bladeren en geurige witte, lila of paarse aren die bloeien van juni tot september.
  2. Sneeuwbal of Gelderse roos (Viburnum): heester met bollen vol witte, roze, rode of paarse bloemen. Bloeit tussen januari en mei.
  3. Hemelsleutel (Sedum spectabile): vetplant met roze bloemschermen. Bloeit van augustus tot november.
  4. Judaspenning (Lunaria annua): bloeit met witte of paarse bloemetjes aan lange stelen in april en mei en krijgt zilverkleurige zaaddozen.
  5. Vlinderstruik (Buddleja): struik met bloemen toortsen vanaf juni tot in september in wit, geel, roze, rood, paars of blauw.

 

Maak van jouw tuin een Vlindertuin

Het maakt echt niet uit hoe groot jouw tuin of balkon is. Op de kleinste stukjes is al iets te creëren wat kan dienen als veilige haven voor de vlinder. Voor een goedwerkende vlindertuin zijn er een paar belangrijke dingen die je moet onthouden:

  • Beschutting en bescherming

Je hoeft niet veel moeite te doen om de vlinder te beschermen. Een grote struik is vaak al voldoende. Vlinders zijn heel druk bezig met de voortplanting en stellen het zeer op prijs als er een plekje in de tuin wordt gecreëerd waar ze veilig eitjes kunnen leggen. Wilgen, vlinderstruiken of hoge siergrassen zijn goede oplossingen om de vlinder en de rups te beschermen. Meer ruimte in de tuin? Dan is de sering de beste keuze. Seringen zijn ideaal omdat ze naast beschutting ook een bron van voedsel zijn voor de vlinder. 

  • Vlinders houden van speels

Voordat de vlinder op bezoek mag komen hoef je echt niet op te ruimen. Vlinders zijn dol op speelse tuinen. Ronde vormen, gevallen bladeren, takjes tussen de planten, dode bladeren. De vlinder geniet hier juist van. Maar zorg wel voor genoeg variatie. De vlinder moet continu geprikkeld worden om juist jouw tuin interessant te vinden. Dus maak leuke combinaties van geuren, kleuren, hoge en lage planten. 

  • Zorg voor variatie in de tuin

De tuin mag zeker speels ogen, maar wanneer je planten en bloemen kiest voor de vlinder let dan wel even op dat er voldoende keuze in nectar is voor de vlinder. De vlinder moet geprikkeld blijven, ook op het gebied van smaak. Er zijn talloze planten en bloemen geschikt voor het verwelkomen van de vlinder. Het liefst zet je deze neer in de volle zon en uit de wind. 

 

Tuin of balkon: een vlindertuin kan overal!

Kom langs bij een vestiging bij jou in de buurt en laat onze experts jou helpen bij het vinden van de juiste bloemen en planten voor het creëren van een heuse vlindertuin. Dan zit jij deze zomer ook in je luie stoel te genieten van deze prachtige kleurrijke insecten.