Snoei tips voor een mooie tuin

Snoei tips voor een mooie tuin

 Het is iets waar we niet onderuit komen als we een gezonde tuin willen met mooie en sterke planten: snoeien. Het begint natuurlijk al met goed snoeigereedschap, wat al een groot verschil maakt, maar ook het moment dat je gaat snoeien en wat je precies snoeit is van belang. Vandaag delen we verschillende tips voor het snoeien van verschillende soorten tuinplanten. Zo kun je goed voorbereid te werk gaan en dat zul je terug zien in de resultaten! 

De hortensia snoeien: hoe ga je te werk?

Als allereerste is het belangrijk om te weten wat voor soort hortensia je hebt, want niet alle hortensia's hoeven gesnoeid te worden. De boerenhortensia, eikenbladhortensia, fluweelhortensia en de klimhortensia vormen hun bloemen op overjarig hout. Dat betekent dat deze bloemen komen op de takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Deze hortensiasoorten kun je afknippen wanneer ze te groot worden, of je kunt de dode bloemen verwijderen. De hortensia's die je wel kunt snoeien zijn:

  • Amerikaanse hortensia
  • Pluimhortensia

Deze soorten bloeien op eenjarig hout, wat inhoudt dat de bloemknoppen zich vormen op de takjes die in het voorjaar groeien. Je kunt in het vroege voorjaar de takken zo ver mogelijk terug snoeien, dan zal deze in hetzelfde jaar alweer opnieuw bloeien. 

Rozen snoei tips

Het beste moment om rozen te snoeien is in maart. Later zou dit ook kunnen, maar dan zullen ze later in het seizoen gaan bloeien. Houd er rekening mee dat er geen nachtvorst meer is als je gaat snoeien, de jonge uitlopers kunnen anders namelijk nog kapot vriezen. Een goede scherpe snoeischaar is tevens van belang voor het beste resultaat. Struikrozen kun je korter snoeien dan men vaak denkt, tot een lengte van 5 tot 10 centimeter. De takken die naar het centrum van de plant toe groeien kun je terug snoeien tot één centimeter. De stamroos kun je terugsnoeien tot ongeveer 10 centimeter, net boven een bladknop. Ook de takken die veel naar binnen groeien kun je wegsnoeien. De klimroos kun je snoeien door de zijtakjes jaarlijks op een lengte van 1 a 2 centimeter te snoeien. De hoofdtakken kun je laten zitten. 

Snoei tips Tuincentrum De SchouwSnoei tips voor de buxus

Voor het snoeien van de buxus is er vaak een goede schaar nodig, zoals de buxusschaar. Over het algemeen is het advies om in ieder geval 2 keer per jaar en indien mogelijk 4 keer per jaar de buxus te snoeien. Eind mei en begin september worden in ieder geval aangeraden en de overige 2 keren kunnen daar tussenin plaatsvinden. Wanneer het gaat om een buxushaag zorgt het snoeien ervoor dat de haag mooi strak en vol wordt en blijft.

Hoe snoei je de lavendel?

In het eerste jaar kun je de lavendel minimaal twee keer snoeien. De eerste snoei is na de vorst, en wanneer de lavendel eenmaal gaat bloeien kun je een aantal keer de toppen wegsnoeien. Dit zorgt ervoor dat de lavendel mooi vol wordt en daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe uitlopers. 

Meer snoei advies? Kom langs bij Tuincentrum De Schouw! 

Wil je meer tips over het snoeien van jouw tuinplanten en advies over snoeigereedschap? Kom bij ons langs in Houten, dan helpen we je graag verder!