Bewatering

Wanneer je tuinplanten of kamerplanten hebt, ontkom je er niet aan: water geven. Zonder water gaan de planten dood en dat is natuurlijk zonde! Water geven kan op verschillende manieren: van sproeisystemen voor de tuinplanten tot een eenvoudige gieter die je binnen kunt gebruiken voor je kamerplanten. Bij Tuincentrum De Schouw ben je dan ook op het juiste adres voor diverse, handige producten om jouw planten van water te voorzien. In ons tuincentrum vind je een compleet assortiment voor in en rond de tuin, dus kom snel eens bij ons langs!

3 tips om jouw tuinplanten water te geven

Er zit een verschil in het water geven van planten in de winter of in de zomer. Tijdens warmte en droogte kunnen sommige planten wel wat extra water gebruiken. Geef jij jouw tuinplanten dan wel goed water en verspil jij niet teveel water? Wij hebben enkele tips voor het geven van water op een rij gezet:

 • Geef de grond water en niet het blad! Het komt vaak voor dat aan de bladeren water wordt gegeven in plaats van de grond. Natte bladeren kunnen in de zon verbranden, dus geef altijd de grond water, zodat de wortels dit goed kunnen opnemen.
 • Twijfel je hoeveel water je moet geven? Geen dan liever te weinig water dan te veel water. Het is goed om te weten dat wortels zuurstof nodig hebben en wanneer er veel water wordt gegeven, komt er geen zuurstof bij. Gevolg? Wortels kunnen gaan rotten.
 • Een gouden tip voor in de zomer: geef de planten niet in de zon water, want de bladeren kunnen verbranden en het water verdampt anders snel. Geef de planten pas water als de zon weg is, dus 's ochtends of 's avonds. 

Tuincentrum De Schouw | Houten | Bewatering | Planten water geven

Efficiënt je tuin bewateren met Gardena

Een goed bewaterde tuin is de sleutel tot gezonde planten en een weelderig groen gazon. Met de juiste Gardena-artikelen wordt het bewateringsproces een stuk efficiënter en gemakkelijker. In dit artikel delen we handige tips van Tuincentrum De Schouw in Houten om je tuin optimaal te bewateren met behulp van het Gardena assortiment.

1. Het belang van efficiënt bewateren

Efficiënt bewateren is essentieel om water te besparen en tegelijkertijd je tuin gezond te houden. Gardena-artikelen zijn speciaal ontworpen om dit mogelijk te maken. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën, zoals druppelirrigatie en automatische bewatering systemen, kun je gericht water geven en verspilling voorkomen.

2. Druppelirrigatie voor nauwkeurige bewatering

Met Gardena-druppelirrigatie kun je planten nauwkeurig en efficiënt bewateren. Het systeem levert water direct aan de wortels, waardoor de planten optimaal profiteren en verdamping wordt geminimaliseerd. Tuincentrum De Schouw biedt een breed scala aan druppel-irrigatieproducten van Gardena die geschikt zijn voor verschillende tuinformaten en plant behoeften.

3. Automatische bewatering systemen voor gemak

Wil je je tuin automatisch bewateren, zelfs als je niet thuis bent? Gardena heeft verschillende automatische bewateringssystemen die het werk voor je doen. Programmeerbare besproeiingstimers en sproeiers zorgen ervoor dat je planten op de juiste tijden water krijgen, zelfs als je op vakantie bent. Tuincentrum De Schouw adviseert graag over welk systeem het beste bij jouw tuin past.

4. Slimme besproeiing besturing via je smartphone:

Met Gardena smart systemen kun je je tuin bewateren via je smartphone. Met de Gardena smart App kun je het besproeiingsschema aanpassen, de watertoevoer regelen en zelfs het weerbericht gebruiken om de bewatering af te stemmen op de weersomstandigheden. Tuincentrum De Schouw helpt je graag bij het toelichten van deze slimme systemen.

5. Bespaar water met Gardena regenwater systemen

Het gebruik van regenwater is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend. Gardena biedt regenwater systemen waarmee je regenwater kunt opvangen en hergebruiken voor het bewateren van je tuin. Deze systemen zijn eenvoudig te installeren en Tuincentrum De Schouw heeft verschillende opties beschikbaar.

Met Gardena-artikelen kun je je tuin efficiënt en gemakkelijk bewateren. Druppelirrigatie, automatische bewateringssystemen, slimme besturing en regenwatersystemen zijn slechts enkele van de mogelijkheden die Gardena biedt. Bezoek Tuincentrum De Schouw in Houten voor deskundig advies en een breed assortiment aan Gardena-producten. Houd je tuin gezond en groen met behulp van de juiste bewateringsoplossingen!

Lees meer over Gardena en bekijk de lopende acties!

 

Voorkom uitdroging van je planten deze zomer

's Zomers lopen de temperaturen in ons land soms hoog op, wat een negatieve invloed kan hebben op onze geliefde tuinen. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat onze planten niet uitdrogen. Om dit te voorkomen, is het van groot belang om jouw planten tijdig en voldoende water te geven.

 • Een goede richtlijn is om de planten water te geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.
   
 • Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te geven. Geef de planten een diepe watergift, zodat het water goed doordringt in de wortels. Een oppervlakkige watergift kan ervoor zorgen dat het water niet diep genoeg doordringt, waardoor de wortels niet optimaal worden gehydrateerd.
   
 • Een andere handige tip is om de planten 's ochtends vroeg water te geven. Aan het begin van de dag is de temperatuur meestal wat lager, waardoor het water minder snel verdampt. Bovendien hebben de planten dan voldoende tijd om het water op te nemen voordat de zon op zijn felst schijnt.
   
 • Naast het geven van voldoende water, kun je ook overwegen om een mulchlaag rondom jouw planten aan te brengen. Mulch helpt de grond vochtig te houden en beschermt tegen verdamping. Dit is een effectieve manier om waterverlies te verminderen en de planten te beschermen tegen uitdroging.

Kortom, het is van groot belang om jouw planten tijdens de zomermaanden goed te verzorgen en uitdroging te voorkomen. Door regelmatig water te geven, voldoende water te geven, op de juiste momenten water te geven en eventueel mulch toe te passen, zorg je ervoor dat jouw tuin gezond en levendig blijft, zelfs tijdens de hitte van de zomer.

10 Tips om water te besparen in je tuin

Als tuinliefhebber wil je niet alleen een prachtige tuin hebben, maar ook bewust omgaan met natuurlijke hulpbronnen. Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam tuinieren is waterbesparing. Door slimme waterbesparende technieken toe te passen, kun je niet alleen je waterrekening verlagen, maar ook bijdragen aan het behoud van onze kostbare waterbronnen. We graag 10 handige tips om water te besparen in jouw tuin!

1. Mulchen:
Bedek de grond rondom je planten met een laagje organisch materiaal, zoals houtsnippers of compost. Mulch helpt de bodem vochtig te houden door verdamping te verminderen.

2. Regentonnen:
Plaats regentonnen onder de regenpijpen van je huis of schuur. Het opvangen van regenwater is een effectieve manier om je tuin van water te voorzien, zonder dat je hiervoor kraanwater hoeft te gebruiken.

3. Druppelirrigatie:
Maak gebruik van druppelirrigatie in plaats van sproeiers. Druppelirrigatie levert water direct bij de wortels van de planten, waardoor er minder water verloren gaat door verdamping.

4. Water geven op de juiste tijd:
Geef je planten water in de vroege ochtend of late avond wanneer de verdamping minimaal is. Op deze momenten kan het water beter worden opgenomen door de planten.

5. Grondverbetering:
Verbeter de structuur van de bodem door organisch materiaal, zoals compost, toe te voegen. Goed doorlatende grond houdt vocht langer vast en voorkomt waterverlies.

6. Groep planten met dezelfde waterbehoeften:
Zet planten met vergelijkbare waterbehoeften bij elkaar, zodat je gericht water kunt geven en voorkomt dat planten met verschillende behoeften te veel water ontvangen.

7. Plant droogtetolerante soorten:
Kies voor planten die goed gedijen in droge omstandigheden, zoals vetplanten, lavendel of salie. Deze planten hebben minder water nodig en zijn beter bestand tegen droogte.

8. Onderhoud van bewateringssystemen:
Controleer regelmatig op lekkages en verstoppingen in bewateringssystemen, zoals druppelslangen of sproeiers. Een goed onderhouden systeem zorgt voor een efficiëntere waterafgifte.

9. Verzamel regenwater vanaf het dak:
Installeer een regenwatersysteem dat regenwater direct vanaf het dak naar je tuin leidt. Dit is een duurzame manier om je planten van water te voorzien zonder extra water te gebruiken.

10. Monitor de bodemvochtigheid:
Gebruik een bodemvochtigheidsmeter om de vochtigheid van de grond te meten. Op deze manier kun je gericht water geven en voorkomen dat je planten te veel water krijgen.

Waterbesparing in de tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met deze 10 praktische tips kun je efficiënt omgaan met water en tegelijkertijd een prachtige tuin creëren. Doe mee aan de duurzame tuinbeweging en maak een positieve impact op onze waterbronnen. Bij Tuincentrum De Schouw helpen we je graag verder met advies en producten om jouw tuin waterzuinig en bloeiend te maken.
 

3 tips om kamerplanten water te geven

Naast de mooie planten in de tuin moet je ook zeker niet je kamerplanten vergeten om water te geven. Het is goed om te weten dat voor een gezonde plant niet alleen de juiste hoeveelheid water belangrijk is, maar ook het licht. Voor het geven wat water aan jouw kamerplant hebben wij weer enkele tips voor je op een rij gezet:

 • Sommige kamerplanten zijn dol op water uit een plantspuit. Een ander alternatief hiervoor is om de kamerplant tijdens een lichte regenbui buiten te zetten. Een bijkomend voordeel: al het stof verdwijnt van de bladeren. Je hoeft dus niet meer het blad af te stoffen!
 • Wil je weten hoeveel water de kamerplant kan opnemen? Geef dan water vanaf de onderkant. Blijft er na ongeveer 15 minuten nog water staan? Dan heeft de plant voldoende water opgenomen en kan het overtollige water weg.
 • Als laatst willen we je als tip meegeven dat niet iedere kamerplant dezelfde waterbehoefte heeft. Lees altijd het kaartje wat bij de plant zit voor de hoeveelheid water en licht. Uiteraard kun je altijd contact met ons opnemen hoeveel water jouw kamerplant nodig heeft.

Tuincentrum De Schouw | Houten | Bewatering | Planten water geven

Alles voor bewatering koop je bij Tuincentrum De Schouw in Houten

Ben je dus op zoek naar een handige gieter of een tuinslang om jouw planten water te geven? Kom dan zeker naar ons tuincentrum in Houten. Woon je in de buurt van 't Goy, Odijk, Nieuwegein of Schalkwijk? Dan is het maar een klein stukje rijden naar ons tuincentrum. Vergeet tijdens je bezoek ook zeker niet om een kijkje te nemen bij onze bloempotten of sfeerartikelen. Tijdens je bezoek zin in een kopje koffie gekregen? Neem plaats in ons Tuincafé en geniet van de lekkerste koffie's en heerlijke taartjes. Wanneer je vragen hebt over ons assortiment, kun je contact opnemen door te bellen naar: 030-6371402 of stuur een e-mail naar: info@tcdeschouw.nl.

Plan mijn route

Meer over tuingereedschap

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gereedschap