5 kamerplanten met bijzondere bladeren

Het binnenseizoen is gestart en dus zijn we en masse ons huis weer wat gezelliger aan het maken. Een aantal knappe kamerplanten mogen absoluut bovenaan je boodschappenlijstje. Waarom? Planten zijn misschien wel dé sfeermakers van je interieur en hebben de kracht elke hoek naar een aantrekkelijker niveau te tillen. Met zo’n groene facelift is het nóg fijner thuiskomen, zeker wanneer je echt iets bijzonders hebt staan. Wij zijn fan van kamerplanten met een bijzondere bladtekening, gewoonweg omdat je er niet op uitgekeken raakt. Wij willen jou ook enthousiasmeren en dus vertellen we je graag meer over onze 5 favoriete kamerplanten met bijzondere bladeren.

1. Maranta leuconora (gebedsplant)

De gebedsplant heeft niet alleen een prachtige naam, maar ook adembenemende bladeren. Hij dankt zijn naam aan de manier waarop de bladeren 's avonds dichtvouwen, lijkend op handen gevouwen in gebed. De plant doet je qua uiterlijk misschien wel denken aan een Calathea. Niet gek, want de Maranta is nauw verwant aan deze groene duizendpoot. De gebedsplant heeft een tropisch uiterlijk en bladeren die haast op een schilderij lijken. De diepgroene, fluweelachtige bladeren hebben gele vlekken langs de hoofdnerf en rode aderen die naar de randen lopen. Het is een langzame groeier die relatief klein blijft.

Maranta leuconora | Tuincentrum de Schouw
 

2. Begonia maculata (stippenplant)

Ook de decoratieve bladeren van Begonia maculata mogen gezien worden. Bij een Begonia denk je misschien direct aan de vensterbank van je oma of de vroegere afleveringen van Eigen Huis & Tuin. Rob Verlinden was er maar wat dol op. Nou, wij absoluut ook! De maculta variëteit heeft haast engelenvleugelvormige bladeren met een patroon van stippen aan de bovenkant. Een diep paarsrode kleur siert de onderkant. De exotische stippenplant is naast een hele mooie, ook een zeer sterke kamerplant. Zorg er wel voor dat je de polkadot niet in de buurt van een verwarming zet. Vanwege zijn tropische roots is de stippenplant geen fan van droogte. Geef ‘m met regelmaat een sproeibeurtje!

Begonia maculata | Tuincentrum de Schouw

3. Alocasia amazonica (skeletplant)

Deze Alocasia is een opvallende kamerplant die wordt gekenmerkt door grote, glanzende diepgroene bladeren in de vorm van een hart of pijlpunt. De blaadjes worden geaccentueerd door diepwitte of lichtgroene nerven, die ergens doen denken aan een skelet. Zijn oorsprong ligt in Zuidoost-Azië, waar deze plant tot wel 4 meter hoog kan worden. Geen zorgen, die hoogte zal hij niet in jouw woonkamer bereiken. Wel heeft de skeletplant een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen groeien. Houd de potgrond dus altijd lekker vochtig.

Alocasia amazonica | Tuincentrum de Schouw

4. Calathea orbifolia

De oversized bladeren van de Calathea orbifolia zijn ook ware eyecatchers. Het is één van de grootste Calathea’s en dus maak je met deze kamerplant absoluut een statement. Het blad is gestreept met zilverkleurige lijnen. Misschien qua tekening niet zo spectaculair als de eerdergenoemde planten, maar de golvende randen van het blad maken dat meer dan goed. Van direct zonlicht houdt de plant niet. Een beetje schaduw mag dus zeker. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar dat de grond niet te nat wordt. De potgrond moet altijd licht vochtig zijn. Niet de makkelijkste Calathea, maar misschien wel de mooiste!

Calathea orbifolia | Tuincentrum de Schouw

5. Aglaonema

Ook de Aglaonema is een bijzondere bladplant. Hij is er in meerdere varianten. Sommige zijn meer roze en andere soorten hebben vooral veel groene en witte tinten. Qua standplaats kan je het volgende onthouden: hoe groener het blad, hoe meer schaduw de Aglaonema kan verdragen. Het is geen moeilijke plant. Een beetje droogte kan deze statementplant zeker aan, zeker in de winter. Nog zo’n cadeautje: de plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen worden door de wortels omgezet in schone lucht. Win win! Bekijk meer van onze luchtzuiverende kamerplanten

Aglaonema | Tuincentrum de Schouw

Bijzondere bladplanten koop je bij tuincentrum de Schouw

Maak van je interieur écht iets bijzonders door een aantal van deze bladplanten beauty’s in huis te halen! Naast deze 5 hebben we tal van andere unieke kamerplanten. Onze groenexperts vertellen je er graag meer over. Ook voor een bijpassende bloempot ben je bij ons aan het juiste adres. Bij onze oppotbalie maken we er samen een prachtig geheel van. Tot snel bij tuincentrum de Schouw in Houten!

Openingstijden & contact

Tags: