Ga dit jaar voor een duurzame kerst

Ga dit jaar voor een duurzame kerst

Kerst, maar ook het einde van het jaar is weer inzicht en dus komen de goede voornemens ook weer om de hoek kijken. Waarom wachten tot januari, als je nu al een voornemen kunt inlossen. Bijvoorbeeld om duurzamer te leven. Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken tijdens de feestdagen? Geen paniek, een duurzame kerst is makkelijker dan je denkt. Met deze tips van Tuincentrum De Schouw kom je al een heel eind.

Hergebruik je kerstversiering

Veel mensen maken met kerst al minstens één duurzame beslissing: het hergebruiken van je kerstversieringen. Haal de kerstballen, slingers en lampjes van zolder en gebruik ze dit jaar opnieuw in je boom. Uiteraard willen we ook wel eens wat anders of sneuvelen er wat ornamenten. Let dan bij aankoop van nieuwe kerstversiering of deze duurzaam geproduceerd is! Uiteraard kun je ook overwegen versiering te ruilen met vrienden of familie. Wil je van je hele kerst uitzet af? Overweeg deze dan te schenken aan een goed doel of breng ze langs bij de kringloop winkel!

Tuincentrum De Schouw | Ga dit jaar voor een duurzame kerst

Een duurzamere kerstboom

Welke kerstboom is nu het meest duurzaam? Er zijn voor- en nadelen voor beide opties! Echte kerstbomen worden gekweekt en kun je kopen met kluit. Zo kun je deze terug planten in de tuin of in een grote pot weer buiten op de patio of zelfs het balkon zetten tot volgende kerst! Kies je voor een echte kerstboom zonder kluit, dan zijn er genoeg tips om deze zelf te recyclen na kerst! Kies je voor een kunstkerstboom dan kies je voor een optie die erg lang mee gaat, waar maar eenmalig grondstoffen voor gebruikt zijn en die makkelijk op te bergen is. Een groot voordeel is ook dat deze gewoon naast de verwarming kan staan en geen dennennaalden verliest. 

Tuincentrum De Schouw | Ga dit jaar voor een duurzame kerst

Duurzame kerstverlichting

Bij kerst hoort natuurlijk gezellige kerstverlichting! Gelukkig kun je tegenwoordig genieten van een mooi verlichte kerstboom, tuin en gevel zonder dat duur of erg slecht voor het milieu hoeft te zijn! Let op de volgende zaken:

  • Koop LED verlichting, dit is iets duurder in aankoop maar vele malen zuiniger in verbruik en gaat vele malen langer mee dan de ouderwetse gloeilampjes.
  • Gebruik een timer, zo schakel je eenvoudig en automatisch lampjes aan, maar ook weer uit zodat ze niet onnodig lang (en ongezien) branden.
  • Zit er een transformator aan je verlichting? Zorg dan dat je de stekker uit het stopcontact haalt, zo voorkom je sluipverbruik en het is brandveiliger.

Duurzame kerst bij Tuincentrum De Schouw

Voor duurzame decoraties, bomen en kerstverlichting ben je bij Tuincentrum De Schouw in Houten aan het goede adres. Hier weten ze alles op het gebied van veilige verlichting en vindt je een ruim aanbod in duurzaam gekweekte kerstbomen, kunstkerstbomen en de mooiste kerstdecoratie voor in- en om het huis. We zien je dan ook graag terug in ons tuincentrum!

Bekijk onze openingstijden