Tips voor het snoeien van lavendel

Tips voor het snoeien van lavendel

Snoeien is niet alleen iets voor bomen, struiken en heggen; snoeien is ook goed voor veel soorten vaste planten, waaronder lavendel. Het snoeien van lavendel lijkt misschien een beetje lastig, maar het is eigenlijk zo gepiept! Snoeien stimuleert nieuwe groei en houdt je planten gezond. Laten we eens kijken hoe je deze kleurrijke sfeermaker op de juiste manier snoeit en zo jaar na jaar geniet van een paarse bloemenweelde in de tuin of op je balkon.

Wanneer lavendel snoeien?

Wil je mooie, volle, bossige lavendelplanten in de tuin of op het balkon? Dan is het verstandig om zeker in het eerste jaar direct juist te snoeien. Door op de juiste momenten in het jaar te snoeien, creëer je volle struiken en voorkom je kale plekken. Lavendelplanten snoei je op twee momenten in het jaar:

  1. In de lente, maart/april. Snoei de lavendel voordat het groeiseizoen begint, voordat de bloemen beginnen te groeien. 

  2. In de herfst, in september. Knip de plant direct na de bloei weer in vorm. Ga niet te rigoureus te werk, dat bewaar je voor de voorjaarssnoei.

De basisregel voor het snoeien van lavendel luidt: snoei nooit tot in het kale, houtachtige deel. Zorg er altijd voor dat je nog een stukje groen ziet. 

Tuincentrum De Schouw | Tips voor het snoeien van lavendel

Lavendel snoeien voorjaar

De voorjaarssnoei noemen we ook wel de hoofdsnoei. In maart/april (als het niet vriest) knip je ongeveer ⅓ weg, tot net boven het kale hout. Snoei de plant niet te ver terug, dan heb je namelijk kans dat de plant niet meer uitloopt.

Lavendel snoeien najaar

De najaarssnoei noemen we ook wel bijknippen. Tijdens deze snoeibeurt knip je vooral uitgebloeide aren weg. Zo houdt je de plant mooi in vorm.

Hoe lavendel snoeien: welke delen snoeien?

Afhankelijk van waar je plant zich in zijn levenscyclus bevindt, kun je jouw lavendel op verschillende manieren snoeien. 

  • Jonge lavendel, ofwel lavendel in het eerste levensjaar, snoei je flink terug in het voorjaar en direct na de bloei. Snoei bij planten uit het eerste jaar de takken van de scheuten helemaal terug tot aan het kale hout. Ook zaden die tussen de stengels zijn gekiemd, verwijder je met een schaar of met je vingers.

  • Voor oudere lavendelstruiken of lavendelplanten vanaf het tweede levensjaar geldt dat je nooit tot in het kale hout snijdt. Zorg ervoor dat je altijd een stukje groen, nieuw hout blijft zien. Als je tot in het kale hout snoeit, heb je kans dat de plant niet genoeg energie heeft om nog uit te lopen en eindig je met kale struiken.

Welk gereedschap gebruik je?

Het gereedschap hangt af van het type lavendel dat je hebt. Er bestaan twee soorten snoeischaren, papegaaienbek of aambeeld. 

  • Voor het wegknippen van jong hout gebruik je een papegaaienbek. 

  • Als je oude takken wil snoeien, kies je beter voor een aambeeld schaar. 

De meer gangbare soorten lavendel, zoals "Hidcote" of "Provence", lenen zich goed voor een snoeischaar met een papegaaienbek. Heb je een wilde lavendel die al wat ouder is, dan gebruik je een snoeimes met een aambeeld. Afhankelijk van de leeftijd van de lavendel gebruik je dus een papegaaienbek of een aambeeld snoeischaar. Gebruik altijd schone en scherpe snoeischaren. Met een scherpe snoeischaar maak je de schoonste ‘wond.’ Als je een snoeischaar gebruikt voor het snoeien van diverse soorten planten, zorg er dan voor dat je deze tussen de snoeibeurten door desinfecteert. Zo voorkom je het overbrengen van eventuele ziektes tussen diverse planten.

Tuincentrum De Schouw | Tips voor het snoeien van lavendel

Aan de slag!

Zoals je ziet, is het snoeien van lavendel niet erg moeilijk. Onthoud dat het belangrijk is om lavendel elk jaar te snoeien. Snoeien stimuleert namelijk nieuwe groei en houdt je planten gezond. Om het meeste uit de kleurrijke lavendelplanten te halen, moet je ervoor zorgen dat je ze op het juiste moment snoeit: in het voorjaar en in het najaar. Succes met de snoeiklus! Heb je nog vragen? Onze medewerkers in het tuincentrum staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven over het juiste tuingereedschap. Kom langs bij Tuincentrum De Schouw in Houten!

Openingstijden Tuincentrum De Schouw