Natuurlijk tuinieren: maak een tegel- of geveltuin

Natuurlijk tuinieren: maak een tegel- of geveltuin

Wanneer je geen voortuin hebt en dus de stoep tegen jouw gevel ligt, dan ontkom je er niet aan dat er onkruid tussen de gevel groeit. Omdat er tegen de gevel genoeg rust is voor een mooie plant om daar te kunnen groeien, kun je een aantal tegels weghalen en hier een mooi tegeltuintje maken. Op deze manier heb je juist de gewenste planten in plaats van de ongewenste én je helpt hier ook nog mee aan een beter waterhuishouding in de straat! Wist je dat tot en met 30 september 2021 het NK Tegelwippen is? Vervang die saaie, grijze tegels voor groen! Bij Tuincentrum De Schouw vind je dan ook de perfecte planten voor jouw tegeltuin of geveltuin.

Tips voor het aanleggen van jouw tegeltuin

Voordat je aan de slag gaat met jouw eigen tegeltuintje, is het erg belangrijk om eerst even bij de gemeente te informeren. Sommige gemeenten willen dat je een vergunning aanvraagt en er zijn eigenlijk altijd wel richtlijnen. Zo moet de stoep nog wel breed genoeg zijn voor een rolstoel of kinderwagen. Vraag dus eerst informatie aan bij jouw gemeente. Als je weet dat je aan de slag mag, dan komt het zwaarste werk: de tegels eruit halen! Gooi de tegels zeker niet weg, want die kunnen nog mooi gebruikt worden als kantopsluiting. Meestal zitten er onder de tegels een laag zand. Haal deze laag weg, want hier zit onvoldoende voeding in. Maak vervolgens de grond los. Dan kun je nu gaan kiezen welke planten je in het tegeltuintje wilt:

  • Ligt de tegeltuin in de schaduw? Het beste is om dan voor schaduwminnende planten te kiezen en de kuil te vullen met biologisch potgrond. Vergeet niet om de planten daarna goed water te geven.
  • Ligt de tegeltuin in de zon? Ons advies is om dan voor mediterrane planten te kiezen. Meng vervolgens één deel van het zand uit de kuil met één deel biologisch potgrond. Hier kun je de kuil dan mee vullen.

Bij het kiezen van de juiste planten, is het belangrijk om goed naar de ligging van jouw tegeltuin te kijken. We geven je graag wat tips:

  • Is de gevel georiënteerd op het westen, dan kan er veel regen vallen.
  • Is de gevel georiënteerd op het zuiden, dan kan het er 's middags erg warm worden.
  • Bij andere gevallen wordt het eerder droog.

Wil je hier graag advies over? Kom dan eens langs bij Tuincentrum De Schouw in Houten. Onze medewerkers helpen je uiteraard graag. Wij kunnen je planten laten zien die tegen een stootje kunnen, want het is belangrijk om rekening te houden met voorbijgangers. Kies daarom sowieso niet voor giftige planten of planten met doornen en stekels.

Tuincentrum De Schouw | Natuurlijk Tuinieren | Duurzaam

Ga de hoogte in met jouw geveltuin

De keuze is aan jou: kies je voor lange planten of ga je voor een combinatie met klimplanten? Klimplanten hebben natuurlijk het voordeel dat ze weinig ruimte nodig hebben aan de voet én ze geven veel groen als ze de hoogte in groeien. Klimplanten zijn er in vele soorten, dus is het belangrijk om naar de groeiomstandigheden te kijken. Niet alleen de standplaats is belangrijk, maar ook de manier van klimmen. Een Klimop is bijvoorbeeld een zelfhechtende klimplant en heeft geen extra steunmateriaal nodig om te groeien. Daarentegen is de Kamperfoelie wel een klimplant die extra steun nodig heeft. Wil je hier advies over? Kom dan langs bij de tuinplanten afdeling van Tuincentrum De Schouw!

Tuincentrum De Schouw | Natuurlijk Tuinieren | Duurzaam

Advies over jouw tegeltuin of geveltuin bij Tuincentrum De Schouw

Wil je weten welke planten er perfect in jouw tegeltuin of geveltuin passen? Breng dan een bezoekje aan Tuincentrum De Schouw in Houten. Op onze tuinplanten afdeling vind je medewerkers die jou verder kunnen helpen en vertellen jou alles over de planten en het onderhoud hiervan. Bekijk snel de openingstijden van onze winkel en hopelijk zien we je snel in Houten bij Tuincentrum De Schouw!

Bekijk onze openingstijden

Bron: Natuurlijk Tuinieren - Tuinbranche Nederland & NK Tegelwippen