Tips voor meer biodiversiteit in de tuin

Tips voor meer biodiversiteit in de tuin

Het begrip biodiversiteit komen we deze tijd steeds meer tegen, daarom geven we je graag tips om jouw steentje bij te dragen! Biodiversiteit staat zoals de naam al doet vermoeden voor diversiteit aan dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen. Dit is belangrijk om de diversiteit aan dieren en planten in leven te houden die elkaar nodig hebben, waardoor de natuur beter haar gang kan gaan en er minder grote tekorten optreden. In de huidige tijd komt het vaak voor dat groen plaats moet maken voor grijs, maar door zelf ons best te doen voor een groene omgeving kunnen we zelf een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Kies voor diversiteit aan planten voor in de tuin

De planten en bloemen die je kiest zijn van groot belang voor alle insecten die daar hun plekje kunnen vinden en natuurlijk voor de bijen en vlinders die daar nectar en stuifmeel vandaan halen. Dit draagt weer bij aan de bevruchting van andere planten en is daarmee een belangrijke schakel in het ecosysteem. Je kunt hierin diversiteit aanbrengen door bloemen met verschillende bloeimomenten te kiezen, zodat er in het hele voorjaar tot aan de winter voldoende eten te vinden is. De volgende bloemen en planten zijn bij- en vlindervriendelijk: 

  • Dropplant
  • Leeuwenbek
  • Goudsbloem
  • Zomeraster

Verschil in hoogte aanbrengen door middel van bomen & struiken 

Bomen en struiken bieden onderdak aan vele verschillende dieren. Daarnaast zorgen bomen door voedsel, zowel met hun vruchten als de bloesems. Bij gebrek aan ruimte kun je ook kiezen voor heesters. Een belangrijke stap naar meer diversiteit is ook om zo veel mogelijk groen te kiezen, dus in plaats van een schutting kun je kiezen voor een haag of heesters. Een muur kun je laten beklimmen door klimplanten, om ook hier het groen toch weer terug te laten komen. 

Biodiversiteit in de tuin verbeteren Tuincentrum De Schouw

Zelf composteren 

De biodiversiteit verbeteren betekent ook dat je de natuur haar eigen gang laat gaan. Dat houdt in dat je geen kunstmatige middelen gebruikt om de tuin te onderhouden of sneller te laten groeien. Wat je wel kunt doen, is het snoeiafval bewaren en composteren. De composthoop is daarnaast ook nog eens een bron van leven voor wormen, schimmels en bacteriën. 

Ook de vogels zijn belangrijk voor biodiversiteit

De vogels hebben ook zeker wat hulp van ons nodig om voldoende voeding te kunnen vinden. In de winter zijn er geen bessen en zaadhoofden die ze normaal gesproken eten, dus dan is het een goede stap om de vogels bij te voeren door middel van zaden, pinda's en vetbollen. Ook water is belangrijk voor de vogels in de tuin. Niet iedereen heeft ruimte voor een vijver, maar ook een grote teil kan hiervoor dienen. Dit dient als vogelbadje, maar ook de bijen drinken hier graag uit mee. Leg daarom een steen in het badje zodat de bijen niet verdrinken. 

Wil je meer tips om de biodiversiteit in de tuin te verbeteren? Bezoek Tuincentrum de Schouw!

Bij Tuincentrum De Schouw ben je aan het juiste adres voor de verschillende aanpassingen die je kunt doen om de biodiversiteit in de tuin te verbeteren. Je bent van harte welkom en uiteraard kun je bij ons ook terecht voor advies en meer informatie. Graag tot ziens bij Tuincentrum De Schouw!