Jouw huisdieren kunnen tijdens de warme dagen wat extra aandacht gebruiken. Dit is om oververhitting te voorkomen en om daarnaast te zorgen dat het niet oncomfortabel is om de warme dagen door te komen. Door op een aantal dingen te letten kun je ze namelijk goed ondersteunen! Wij geven je een aantal tips om jouw huisdieren de warme dagen door te helpen. Indien je vragen hebt kun je uiteraard ook terecht in onze dierenwinkel in het tuincentrum, waar we je van advies kunnen voorzien. Wanneer je bezorgd bent over de gezondheid van jouw huisdieren kun je natuurlijk ook altijd een dierenarts raadplegen.
Hoe merk je dat een huisdier het te warm heeft?
Vaak herken je bij jouw huisdieren wanneer ze uit hun doen zijn. In het geval van oververhitting merk je dat de slijmvliezen rood zijn, het dier heet aanvoelt, snel ademt en lusteloos is. In het meest extreme geval vindt er een hitteshock plaats, dan reageert het dier ook niet meer op prikkels en is het belangrijk om meteen te gaan koelen en de dierenarts te bellen. Om jouw huisdier dan zo snel mogelijk af te koelen kun je honden, katten, konijnen en knaagdieren nat maken bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik hierbij geen ijskoud water.
Hoe verzorg je een hond tijdens warme dagen?
Honden hebben nauwelijks zweetklieren en kunnen alleen hun warmte kwijt door te hijgen en door hun voetzooltjes. Als jouw hond meer hijgt dan anders kun je dus merken dat hij het te warm heeft. Zorg ervoor dat de hond een schaduwplek heeft en voldoende drinkwater krijgt. Er zijn speciale producten verkrijgbaar om honden extra af te koelen, zoals koeltehalsbanden. Als jouw hond van zwemmen houdt, dan kan dat ook een goede manier zijn om af te koelen! Laat de hond niet achter in de auto wanneer het erg warm is en probeer de wandelingen te plannen op momenten dat het nog koeler is, zoals 's ochtends of 's avonds.
Zo verzorg je jouw kat tijdens warme dagen
Als een kat oververhit is, dan zie je dit aan één of meer van deze symptomen:
- Kwijlen
- Futloosheid
- Hijgen
- Braken
- Niet of weinig eten
- Een lichaamstemperatuur van 39 graden of meer
Om jouw kat goed te ondersteunen kun je ervoor zorgen dat er voldoende schaduwplekken zijn waar de kat kan gaan liggen. Ook is drinkwater uiteraard een belangrijk aandachtspunt.
Tips om konijnen goed te verzorgen bij hitte
Als konijnen het te warm hebben, dan zie je dit aan trage bewegingen en loomheid, eten ze slecht, voelen de oren warm aan en zijn de slijmvliezen en oogleden rood. Als het konijnenhok buiten staat, is een schaduwplek ten eerste van belang, maar je kunt ook een wit laken over het hok heen hangen. Let er wel op dat de laken niet opwarmt en warmte vasthoudt. Ook hygiëne is extra belangrijk tijdens de warme dagen, dus maak het hok wat vaker schoon.
Kom gerust bij ons langs voor meer tips en adviezen!
Bij ons in het tuincentrum ben je van harte welkom op de dierenafdeling voor meer tips en adviezen om jouw huisdieren goed te beschermen tegen de hitte.