Veelgestelde vragen over de moestuin

Misschien ben je al jaren aan het twijfelen over het beginnen van een moestuin. Heb ik er het geduld voor, zal mijn missie wel slagen of is mijn tuin, terras of balkon wel geschikt voor het kweken van allerlei lekkers? Het zijn vragen die zeker niet gek zijn. Toch zijn er veel meer redenen te bedenken waarom het juíst een geweldig idee is om jouw moestuindroom te verwezenlijken. De veelgestelde vragen over de moestuin hebben we speciaal voor jou op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek ons tuincentrum in Houten!

Wat heb ik nodig voor een succesvolle moestuin?

Of je nu licht- of donkergroene vingers hebt; moestuinieren is voor iedereen die houdt van een beetje avontuur. Zie het als een leerzaam, ontspannend en vooral lekker project waar jij de volle controle over hebt. Moestuinieren is een belonende bezigheid die je helpt optimaal te genieten van de natuur – en dat werpt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af. Het is belangrijk om vooraf te weten dat je met het juiste materiaal al 1-0 voor staat. Graag zetten we daarom een paar producten op een rij die je zeker in huis moet halen:

 • Kweekbakken
 • Zaaipotjes
 • Etiketten
 • Moestuingrond
 • Mest en kalk
 • Zaai- en stekgrond
 • Zaden
 • Gieter
 • Schepje, harkje, snoeischaar een ander tuingereedschap

Tuincentrum De Schouw | Veelgestelde vragen over de moestuin

Wat zijn de voordelen van kweken?

Zelf gekweekte groenten en fruit bevatten meer vitaminen en mineralen dan producten die al lange tijd op de plank van de supermarkt liggen. Er zijn echter meer voordelen voor lichaam een geest:

 • Het kweken van zaden vergt toch fysieke inspanning
 • Je bent vaak buiten en krijgt dus veel frisse lucht binnen
 • Het werken in de tuin is een ontspannende activiteit en kan helpen bij het verminderen van stress

Hoe bescherm ik de planten in de winter?

Net als jij zijn ook veel van je planten en gewassen geen fan van extreme temperaturen. Een hittegolf of een sneeuwstorm kan je planten ontzettend veel kwaad doen.

Ontdek daarom ook onze afdekhoezen. Deze zijn geschikt voor het beschermen van tuinplanten, bomen en heesters tegen lichte vorst. Het vlies laat water en lucht door, zodat de plant nog wel kan blijven ademen. Ook kleinere plantjes kunnen worden beschermd met zo'n vlies, maar een laagje stro kan ze ook al flink warmhouden.

Tuincentrum De Schouw | Veelgestelde vragen over de moestuin

Tuincentrum De Schouw | Veelgestelde vragen over de moestuin

Welke kruidenzaden kies je?

Er zijn veel verschillende soorten kruidenzaden beschikbaar, van basilicum en oregano tot rozemarijn en tijm. Elke soort heeft zijn eigen unieke smaak en eigenschappen, dus je kunt een keuze maken op basis van een aantal favoriete gerechten. Bijvoorbeeld, basilicum is een populaire keuze voor pastagerechten en salades, terwijl rozemarijn ideaal is voor gebakken groenten en gegrilde kip. Het groeien van kruidenzaden is eenvoudiger dan je wellicht denkt. Veel kruiden kunnen binnenshuis of buitenshuis worden gekweekt, afhankelijk van het soort en jouw persoonlijke voorkeur. Buitenshuis kun je de kruiden in een tuin of bloembed planten, terwijl ze binnenshuis in de vensterbank of in een kruidenkas uitstekend groeien. Met de juiste verzorging en verlichting zie je de kruidenplanten snel groeien!

Zaaien saai? Nee, maar wel ontspannend!

Er is iets ontspannends aan het werken in de tuin. Het helpt je ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en het geeft je een diepere connectie met de natuur. Daarvan is het bewezen dat het een positief effect op je gemoedstoestand heeft. Het kweken van zaden geeft je ook de kans om iets te creëren en te zien groeien. Het is daarmee een bevredigende en therapeutische activiteit. Wil je ook aan de slag? Bezoek dan Tuincentrum De Schouw in Houten voor al jouw moestuin benodigdheden! 

Openingstijden Tuincentrum De Schouw

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang ongeveer één keer per 2 weken onze nieuwsbrief met acties, nieuws & activiteiten! We slaan jouw gegevens op conform onze privacy policy

Velden met * zijn verplicht.