Tips voor Hortensia's snoeien

Tips voor Hortensia's snoeien

Als er één mooie, kleurrijke bloeier bestaat dan is het de Hortensia wel. Wij zijn ieder geval dol op deze tuinplant en vele plantliefhebbers zijn dat ook. Een groot voordeel is dat de Hortensia gemakkelijk te onderhouden is. Een pluspunt dus! Maar... je moet niet vergeten om de Hortensia te snoeien. Wij geven je graag wat tips voor Hortensia's snoeien!

Hortensia's zijn te verdelen in twee soorten

Hortensia's zijn super sterk en vrijwel niet gevoelig voor ziektes. Een Hortensia bloeit ongeveer een half jaar én zijn dus heel gemakkelijk in onderhoud. Geef de plant genoeg water, daar wordt hij al blij van. Al met al is een Hortensia dus een goede plant om in de tuin te zetten. Maar dan is natuurlijk dé vraag: wanneer moeten Hortensia's gesnoeid worden, want daar ontkom je dus niet aan. Het is belangrijk om te weten welke Hortensia jij in de tuin hebt staan. Hortensia's zijn namelijk in twee groepen te verdelen:

  • Hortensia's met bloeiers op oude knoppen, wat inhoudt dat de knoppen van deze Hortensia's bloeien die een jaar daarvoor zijn aangelegd. Voorbeelden: Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), Hydrangea involucrata en Hydrangea aspera.
  • Hortensia's met bloeiers op nieuwe knoppen, wat voor deze soorten inhoudt dat de knoppen op de takken in het voorjaar zijn gevormd. Voorbeelden: Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Hydrangea arborescens.

Hortensia snoeien | Tuincentrum De Schouw | Houten

Wanneer moeten Hortensia's worden gesnoeid?

Wanneer je weet in welke groep jouw Hortensia hoort, dan kun je aan de slag! Wij geven je per soort enkele tips voor het snoeien van jouw Hortensia:

Hortensia bloeiers met oude knoppen:

  • Een groot voordeel: deze Hortensia's hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Wel is het belangrijk om uitgebloeide bloemen eraf te knippen. Doe dit na de winter, maar in ieder geval voor maart. Deze kun je eraf knippen vlak boven de nieuwe knoppen.
  • Snoeien is alleen echt nodig als de Hortensia te groot en te breed wordt, maar doe dit niet in het voorjaar. Doe je dit wel in het voorjaar, dan zal de Hortensia bijna niet groeien.
  • Belangrijk is om de Hortensia bij nachtvorst te beschermen tegen de kou. Zo voorkom je dat de bloemen kapot vriezen. Bij Tuincentrum De Schouw in Houten vind je hier diverse producten om de Hortensia te kunnen beschermen.

Hortensia bloeiers met nieuwe knoppen:

  • In het voorjaar kun je deze Hortensia aanpakken. De planten kun je tot ongeveer 15 centimeter boven de grond afknippen. Op deze manier ontstaat er een mooie, compacte plant. Wil je dat de Hortensia groter wordt, dan kun je ook alleen de bloemen eraf knippen.
  • Een tip: snoei de Hortensia niet in het najaar. De oude bloemen beschermen namelijk de plant.

Hortensia snoeien | Tuincentrum De Schouw | Houten

Hortensia snoeien: makkelijk met ons snoeigereedschap

Het snoeien van jouw Hortensia is dus helemaal niet zo moeilijk, maar zorg ervoor dat je het juiste snoeigereedschap hebt. Bij Tuincentrum De Schouw in Houten vind je perfect tuingereedschap voor het snoeien van Hortensia's. Heb je hier vragen over? Stuur een mailtje: info@tcdeschouw.nl of bel naar: 030-6371402. Wil je naar ons tuincentrum komen? Je bent natuurlijk van harte welkom! Bekijk de openingstijden en wie weet zien we je snel een keer!

Bezoek ons tuincentrum