Geraniums in tuin en pot

Geraniums in tuin en pot

Het zijn dankbare planten die eindeloos lang bloeien. Geraniums zijn er in heel veel soorten en maten. Plant ze in bakken op het balkon en aan de balkonrailing en u heeft in een handomdraai een mediterraan vakantiesfeertje. In de tuin vormen ze al snel sterke en grote pollen, die opkomend onkruid onderdrukken. Ook doen ze het vaak zelfs op moeilijke plekken in de tuin prima, zoals onder een boom. Maar de ene geranium is de andere niet, dus hierbij een aantal belangrijke weetjes.

Geranium of pelargonium?
Het is behoorlijk verwarrend. Of ze nu in een pot of in de tuin staan, iedereen noemt ze steevast geranium. Maar officieel heten alleen de winterharde, vaste tuingeraniums ‘Geranium’. De balkon- of potgeraniums heten officieel ‘Pelargonium’. Deze zijn niet winterhard, maar u kunt er aan het eind van de zomer makkelijk stekken van nemen en die vervolgens op een koele, maar vorstvrije en lichte plek laten overwinteren. Zowel geraniums als pelargoniums zijn nu volop verkrijgbaar. En denk ook eens aan zo’n fijne geurgeranium, of deze nu een zoet rozenparfum of een frisse anti-muggen-citroenlucht verspreidt!

Geraniumtips

  • Zowel de tuingeraniums als de pelargoniums zijn er met bloemen in lichte kleuren, zoals wit en zachtroze, maar ook in knalpaars en rood. De bladkleur, -vorm en -grootte variëren eveneens, van grijzig tot diep donkergroen en van gekarteld puntig tot rond. Sommige tuingeraniums zijn groenblijvend, andere verliezen hun blad in de winter, en sommige blijven laag, terwijl andere makkelijk 60 centimeter hoog worden.
  • Een van de mooiste en meest populaire pelargoniums is ‘Lord Bute’, die heel dieprode, bijna zwarte bloemen met een roze randje krijgt.
  • Een van de meest populaire tuingeraniums is Geranium ‘Rozanne’ (voorheen Geranium ‘Jolly Bee’ genoemd), die van mei tot november 5 centimeter grote lila-blauwe bloemen krijgt.
  • Voor hangmanden en bakken aan de balkonrailing zijn hanggeraniums erg leuk. Die vindt u in ons tuincentrum onder de naam Pelargonium peltatum.
  • Geef potgeraniums (Pelargoniums) voldoende water en om de twee weken vloeibare mest. Verwijder telkens de uitgebloeide bloemen, voor een langere bloei.
  • Vroegbloeiende tuingeraniums kunt u na de eerste bloei en vóór de langste dag (21 juni) terugsnoeien. Geef ze meteen ook wat mest. Dan zullen ze weer mooie, frisse bladeren vormen en zullen ze nog een keer rijk gaan bloeien.